Szukasz pracownika – a może bezdomny

„To on jest bezdomny? Nie wygląda!” Tak jeden z brodnickich przedsiębiorców zareagował na wiadomość, że jego nowy pracownik jest osobą bezdomną. To stażysta, który otrzymują wsparcie w ramach „Otwartej Furtki”.

Na początku stycznia do projektu zakwalifikowano 14 osób, w tym 4 kobiety i 10 mężczyzn. Każdy rozpoczął swoja drogę od opracowania własnego programu wyjścia z bezdomności razem z psychologiem i doradcą zawodowym. Dzięki środkom z projektu, każdy z uczestników skorzystał z bonu szkoleniowego, w ramach którego sfinansowano kursy i szkolenia dobrane do indywidualnych potrzeb uczestnika. Kursy na prawo jazdy, obsługa wózka widłowego, kurs palacza C.O lub kucharza w żywieniu zbiorowym to tylko przykłady, szkoleń, na które zdecydowali się uczestnicy. Umiejętności zdobyte podczas kursów zostaną przez nich wykorzystane w trakcie 6-cio miesięcznych staży, które odbędą się m.in. w brodnickich przedsiębiorstwach.

Dzięki projektowi, firmy w Brodnicy mogą bez ryzyka (staż finansowany jest ze środków unijnych a nie budżetu firmy) pomóc w aktywizacji i rozwoju osób, które wypadły z rynku pracy. W ten sposób uczestnicy projektu zdobędą nowe i udokumentowane doświadczenie zawodowe. Podczas całego projektu uczestnikom towarzyszy opiekun, który pomaga im w realizacji programu.

Staże dla osób bezdomnych i zagrożonych bezdomnością potrwają 6 miesięcy.