• Warsztaty usamodzielniające z zaproszonymi gośćmi

W ramach warsztatów „Na swoim” odbyły się spotkania z przedsiębiorcą i związkowcem. Uczestnicy mogli zasięgnąć informacji na temat plusów i minusów prowadzenia własnej działalności gospodarczej, dowiedzieć się jak wybiera się kandydatów na stanowisko pracy, jakich pracowników szukają pracodawcy, a także jak gospodarować swoimi funduszami. Spotkania ze związkowcem miały na celu przedstawienie praw pracowników, rolę związków zawodowych i ich działania.

• Zajęcia z wizażu i dbania o wygląd

Prowadzone są w saloniku kosmetycznym utworzonym w ramach projektu, a biorą w nich udział podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy i usamodzielniająca się młodzież. Zajęcia mają szeroką tematykę: dbanie o siebie, zdrowie i higiena, jak dobrać ubiór, makijaż i fryzurę by pasowały do okoliczności, jak zwiększyć swoja pewność siebie.

• Staże dla bezdomnych

W czerwcu bezdomni przebywający w mieszkaniach chronionych i noclegowni rozpoczęli staże współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Stażyści pracują jako magazynierzy i pracownicy gospodarczy.

• Warsztaty gastronomiczne dla młodzieży

Nauka gotowania, sposoby nakrywania do stołu ,dekoracja potraw  - ruszyły warsztaty gastronomiczne

• Przygotowania do stażu – warsztaty dla osób niepełnosprawnych

Warsztaty, które mają przygotować do odbycia stażu rozpoczęły kolejny etap projektu.

• Wielkanoc w Betanii

Mieszkańcy mieszkań chronionych i noclegowni razem przygotowali się do Świąt Wielkiej Nocy. Udekorowali swój dom, przygotowali świąteczne potrawy. W niedzielny poranek wspólnie ze swoimi opiekunami zjedli świąteczne śniadanie.

• Warsztaty aktywizacji zawodowej w Środowiskowym Domu Samopomocy

Podopieczni ŚDS zakończyli zajęcia warsztatowe w 6 pracowniach i zajęcia z doradcą zawodowym.

• Zajęcia poprawiające sprawność fizyczną.

W siłowni odbywają się już zajęcia. Pod okiem instruktora ćwiczą mieszkańcy mieszkań chronionych oraz podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy.

• Siłownia

Od kwietnia mieszkańcy mieszkań chronionych i podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy mogą korzystać z mini siłowni.

• Wolontariuszem może być każdy

Uczestnicy projektu - korzystający z mieszkań chronionych i noclegowni prowadzonych w ramach projektu - angażują się jako wolontariusze.

• Marzec – zajęcia z pielęgnacji zieleni dla osób niepełnosprawnych

Od 21-ego marca, podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy biorą udział w praktycznych zajęciach warsztatowych, w zawodzie – specjalista pielęgnacji zieleni. W pracach na świeżym powietrzu pomagają im wolontariusze - podopieczni noclegowni.

• Warsztaty aktywizacji zawodowej – pomoc dla bezdomnych

Rozpoczęły się warsztaty aktywizacji zawodowej dla uczestników projektu. Zajęcia prowadzone są przez doradcę zawodowego i obejmują szeroki zakres zagadnień. Dla każdego z uczestników przewidziane są indywidualne konsultacje z doradcą zawodowym.

• Luty i marzec – aktywizacja osób niepełnosprawnych

W lutym rozpoczęły się zajęcia dla podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy. Uczestnicy biorą udział w praktycznych zajęciach warsztatowych. W lutym i w marcu będzie działać 6 pracowni.

• Ruszyły zajęcia

Uczestnicy projektu biorą już udział w przewidzianych dla poszczególnych grup ścieżkach wsparcia. Osoby bezdomne i zagrożone bezdomnością są objęte indywidualnym poradnictwem pracownika socjalnego i psychologa. Młodzież rozpoczęła udział w warsztatach usamodzielniających „Na swoim” i zajęcia z mentorem.

• Uczestnicy wprowadzili się do mieszkań chronionych

Od 17-ego stycznia br. do mieszkań chronionych zaczęli się wprowadzać pierwsi mieszkańcy – osoby bezdomne realizujące Indywidualne Programy Wychodzenia z Bezdomności, oraz młodzież, która opuściła domy dziecka i rodziny zastępcze.

• Rekrutacja do projektu zakończona

W piątek, 07 stycznia b.r. zakończył się pierwszy etap rekrutacji. Do projektu zakwalifikowano 15 osób bezdomnych, 6 osób, które będą realizować Indywidualne Programy Wychodzenia z Bezdomności, 6 młodych osób usamodzielniających się i 20 podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy.

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.